Βίκτωρ Δούσμανης | Απομνημονεύματα

€18.02
Write a Review

Ο Βίκτωρ Δούσμανης (1862 - 1949), αξιωματικός του ελληνικού στρατού, συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους με το βαθμό του αντιστράτηγου. Διετέλεσε υπασπιστής του βασιλιά Κωνσταντίνου Α, υπαρχηγός και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) το 1914-16 και ξανά το 1921, καθώς και καθηγητής στη Σχολή Ευελπίδων.

Το 1917, εξορίστηκε από την ξενοκίνητη δικτατορία του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Κορσική και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε θάνατο από το Ειδικό Στρατοδικείο, αλλά η ποινή δεν εκτελέστηκε. Αποστρατεύτηκε το 1923. 

Στα Απομνημονεύματά του, μας προσφέρει μοναδικές προσωπικές εξομολογήσεις από πρώτο χέρι, "ιστορικές σελίδες όπως τας έζησα" καθώς λέει, για τις πιο συναρπαστικές, αμφιλεγόμενες, άγνωστες, διαστρεβλωμένες και τραγικές στιγμές του πρώτου τετάρτου του 20ου αιώνα: της εποχής των Βαλκανικών Πολέμων, του Εθνικού Διχασμού, του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, της Μικρασιατικής Εκστρατείας και προδιαγεγραμμένης Καταστροφής. 

Βίκτωρ Δούσμανης | Απομνημονεύματα - Ιστορικές σελίδες τας οποίας έζησα. Πρώτη Έκδοση 1946. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2019. Σελ 307