Η Πάπισσα Ιωάννα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ
€12.72
Current Stock:
Adding to cart… The item has been added

Διαθέσιμο ΜΟΝΟΝ από την Grecobooks

Η "Πάπισσα Ιωάννα" είναι το εμβληματικότερο ίσως έργο του Εμμανουήλ Ροΐδη. Έχοντας πρωτοκυκλοφορήσει το 1866, δημιούργησε μια ιδιαίτερη σχολή στην σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, συνδυάζοντας δημιουργικά την σάτιρα των εκκλησιαστικών υποθέσεων και την διαχρονική διδακτικότητα μιας γνήσια ιστορικής γραφής. Στην εποχή του, επέσυρε την αποκήρυξή του από την Εκκλησία και τη δικαστική δίωξη του Ροΐδη.

Το κλασσικό αυτό ιστορικό μυθιστόρημα αφηγείται την περιπετειώδη ζωή μιας γυναίκας του Μεσαίωνα, η οποία μηχανεύτηκε και επέτυχε την ανάρρησή της στον παπικό θρόνο της Ρώμης. Η ιστορία της Πάπισσας Ιωάννας εμφανίζεται για πρώτη φορά σε χρονικά του 13ου αιώνα και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Για πολύ καιρό θεωρείτο ως αληθινή, αν και σήμερα πολλοί σύγχρονοι ιστορικοί τη θεωρούν ως ιστορία φανταστική, με που υιοθετήθηκε ευρέως ως ευθεία κριτική στα κακώς κείμενα του παπισμού.

Η Πάπισσα Ιωάννα. Εμμανουήλ Ροΐδης. Πρώτη Έκδοση: 1866. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2018. Σελ. 241. ISBN: 978-618-5383-04-6