Ρήγας Βελεστινλής

€16.49
Write a Review

Ρήγας Βελεστινλής. Ο Βάρδος της Ελληνικής ελευθερίας και δημοκρατίας. Γιώργης ΕΞΑΡΧΟΣ, 2017, Σελίδες: 412, ISBN: 139789604541942

Τούτη η έκδοση, 2330 έτη από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης, 103 χρόνια από την απελευθέρωσή της, 253 έτη από τη γέννηση του Ρήγα Βελεστινλή Γραμματικού (γεννήθηκε το 1762 στον Βελεστίνο, όπως προκύπτει από τις παλαιότερες εκδόσεις (βλ. Παράρτημα -Κείμενα) και από τα λεγόμενα του συντρόφου και συναγωνιστή του Χριστόφορου Περραιβού, και εκτελέστηκε στο Βελιγράδι το 1798), βάρδου της βαλκανικής ιδέας και πρόδρομου της ευρωπαϊκής ιδέας και της εθνικής ανεξαρτησίας των Ελλήνων, και 229 έτη από το πέρασμα του και τη φιλοξενία του στη Θεσσαλονίκη, με νέα άγνωστα και αποκαλυπτικά στοιχεία, και αποθησαυρισμένο "υλικό" δυσπρόσιτων πηγών, προσφέρεται στο κοινό των αναγνωστών και στον επιστημονικό κόσμο.

Αναδημοσιεύεται εδώ εν πρώτοις ένα σύντομο βιογραφικό του μεγάλου οραματιστή της δημοκρατίας της ελευθερίας, της ισότητας και της συναδέλφωσης των βαλκανικών λαών, και πρόδρομου του οράματος της Ενωμένης Ευρώπης, με στοιχεία αδιάσειστα, που προέκυψαν κατά την πολύχρονη έρευνά μου, και ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση των νέων στοιχείων.