null

Η Αρχή του Τέλους - Η Επιχείρηση της Ελλάδας | Εμμανουέλε Γκράτσι

€20.00
Write a Review

Product Description

Η διήγηση του Emanuele Grazzi, Πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα από το 1939 έως το 1940, περιγράφει τη χρονική περίοδο στη διάρκεια της οποίας η πολιτική του φασιστικού καθεστώτος έχασε οριστικά κάθε επαφή με την πραγματικότητα στη μάταιη προσπάθεια να απαντήσει έμπρακτα στην αστραπιαία και καταστροφική γερμανική προέλαση στην Ευρώπη. Πεπεισμένη για τη βέβαιη νίκη του Άξονα, η Ρώμη έλπιζε ότι με τον τρόπο αυτό θα κατόρθωσε να καθίσει με αξιοπρέπεια στο τραπέζι των νικητών.

Το πρώτο βήμα αυτής της απονενοημένης πορείας ήταν η ελληνική περιπέτεια, η οποία ξεκίνησε με την ελπιδοφόρο προοπτική μιας ανανεωμένης φιλίας έπειτα από δυσχερείς ανάλογες προσπάθειες που είχαν ακολουθήσει τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, για να καταλήξει με το μοιραίο τελεσίγραφο της 28ης Οκτωβρίου του 1940, το οποίο ο Grazzi παρέδωσε στις 3 το πρωί στον Μεταξά. Είναι η εξιστόρηση του πώς η ιταλική πολιτική είχε χάσει επαφή με την πραγματικότητα, είναι η αφήγηση του πώς μια αδαής αλαζονεία είχε ποδοπατήσει το προφανές προκειμένου να αποδυθεί ασυνείδητα, τη λανθασμένη στιγμή, σε έναν πόλεμο εναντίον μιας Ελλάδας που εκείνη την περίοδο, μπροστά στην αντιξοότητα, ξαναέβρισκε την ενότητά της, την ψυχή και το σθένος της, ώστε να καταδιώξει τον Ιταλό εισβολέα πέρα από τα σύνορα.

Ο Grazzi αφηγείται όλα όσα είχαν προηγηθεί, με το βλέμμα του πρωταγωνιστή, κατάπληκτος, συχνά ανενημέρωτος, αναγκασμένος να αναζητά οδηγίες που δεν έρχονταν από τη Ρώμη ή επιχειρώντας να δικαιολογήσει αδέξιες πράξεις, και να προσπαθεί ταυτόχρονα να υπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο εκείνο το Κράτος το οποίο έβλεπε, με μεγάλη του λύπη, να βρίσκεται υποχείριο μιας εξουσίας απροετοίμαστης και χωρίς σχεδιασμό.

Εμμανουέλε Γκράτσι

Γεννημένος στη Φλωρεντία στις 30 Μαΐου του 1891, πήρε το πτυχίο του στη Νομική στο Βασιλικό Πανεπιστήμιο της Πίζα το 1911. Διορίστηκε διπλωματικός ακόλουθος και στάλθηκε στην Τυνησία το 1912. Επέστρεψε στο Υπουργείο Εξωτερικών το 1913 και στη συνέχεια μετέβη στο Helsingfors, πρώτα ως μέλος της Ιταλικής Αντιπροσωπείας και έπειτα ως επιτετραμμένος στην Οικονομική Διασυμμαχική Επιτροπή, το 1919. Μετά στάλθηκε στη Γερμανία, όπου υπηρέτησε ως εκτελών χρέη προξένου στο Προξενείο του Βερολίνου το 1920 και μετατέθηκε ως Πρόξενος στην Florianopolis της Βραζιλίας, το 1922. Το 1924 επέστρεψε στο Υπουργείο. Μετατέθηκε στην Τουλούζη το 1925 και το 1927 στη Νέα Υόρκη ως Γενικός Πρόξενος. Υπηρέτησε ως Επιτετραμμένος στη Γουατεμάλα μεταξύ 1932 και 1934, και εν συνεχεία επανήλθε στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου τοποθετήθηκε την υπηρεσία Τύπου και Προπαγάνδας. Διορίστηκε Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Ξένου Τύπου το 1935. Τον Απρίλιο του 1939 εστάλη στην Αθήνα ως Πρέσβης, απ’ όπου επέστρεψε μετά την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Το 1943 απεστάλη στο Βελιγράδι. Αποχώρησε από το διπλωματικό σώμα στο τέλος του 1947.

Απεβίωσε το 1961.

Customers Also Viewed